Detta är ett blogginlägg

Full fart på spelplatsen

100423

Efter fem nätter i tjäderskogen är vi nu inne mitt i spelet, hönor finns, slagsmål vid revirgränser så fjädrarna ryker. Några parningar har jag inte sett än men det pågår nog utan min vetskap. Det har varit en kylig inledning på årets tjäderspel, en morgon vid fyratiden visade termometern på - 5 grader, då är det tur att man har en varm sovsäck att sova i och nåt värmande i termosen. Som vanligt är detta det mest spännande som går att uppleva enligt mig. Just då när tupparna landar med ett brak på backen vid fyratiden är det ju riktigt mörkt, men tittar man noga så kan man se några vita fläckar som rör sig bland gran och tall. I gamla berättelser kan man läsa att den vita fläcken på tuppens sida kallades för snobbnäsduk,  då var tjädertuppen uppklädd och fin och skulle visa upp sin allra vackraste skepnad för tjäderhönan. Och nog är väl tjädertuppen en riktigt vacker fågel, den blåskimmrande halsen den vita snobbnäsduken, det röda ögonbrynet och de brunfärgade vingarna. Ja de här nätterna på spelplatsen går extremt fort, man önskar att man kunde bromsa det hela lite, men spelet rullar vidare i rask takt. Så några nätter till blir det nog innan man lämnar detta fantastiska skådespel.

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv