Analog fotografering, varför då ! Jo för att jag har saknat det och för att jag kan det. Körde igång på höstkanten med att fotografera svartvit film och framkalla den. Mörkrummet står nu klart på samma plats där jag hade det för 20 år sen. Så vilken dag som helst nu så börjar jag att kopiera svartvita bilder igen. Det är tänkt att det ska bli ett komplement till den digitala fotograferingen. Hade funderat på detta ett tag och nu är jag på g, känns riktigt kul !

Läs hela inlägget »

Så har jag så smått kommit igång med lite foto efter diskbråcket jag drabbades av. Det har varit en prövning med smärta och svårt att gå. Den senaste tiden har jag ägnat åt att sitta i mitt gömsle som stod översvämmat länge efter den extrema snösmältningen. Men nu är allt torrt och i sin ordning igen. Och det dröjde inte alltför lång tid innan jag såg den första björnen vid gömslet. Så nu blir det att sitta och vänta i de svenska björnmarkerna igen.

Läs hela inlägget »

Tråkigt nog så blev det varken tjäder eller orrspel för mig i år. Fick diskbråck och har gått på kryckor i tre veckor nu med en djävulsk värk i vänster ben. Det var meningen att det skulle bli mitt 26:e år i rad på samma tjäderspel så det känns ju otroligt ledsamt Men det är väl bara att bryta ihop och komma igen med full kraft igen.

Läs hela inlägget »

Har precis gått över platsen där jag tänker ligga på tjäderspel. Tövädret igår och den kyliga natten gjorde det otroligt lätt att ta sig fram på skaren med snöskorna. Det var med en aning vemod jag besökte platsen då man förra sommaren avverkade en hel del nära spelplatsen.Det var svårt att känna igen sig bitvis pga av avverkningen. Men när jag kom till själva centrum av spelplatsen hittade jag till min glädje både spår i snön och några tallar med spillning under. Så man hoppas ju att tuppar och hönor inte har blivit störda pga avverkningen. Nästa besök på platsen blir då jag ser ut en plats för gömslet. Men det känns otroligt vintrigt och snön ligger djup.

Läs hela inlägget »

Det går mot tjäderspelstider igen. Även om vädret idag med regn och blötsnö inte är så lockande så finns äventyret och spänningen på spelplatsen. Taxarna Sixten och Frasse följer gärna med några nätter i gömslet. Dom har en egen sovsäck som värmer dom på nätterna. Och när matsäcken kommer fram så tittar dem ivrigt fram. Här sitter dom på samma häll som tuppen dök upp på morgonen efter. Konstigt nog så bryr inte taxarna sig om alla ljud utanför gömslet. Om nån vecka så börjar äventyret i tjäderskogen.

Läs hela inlägget »
Vi har den runtom kring oss och de flesta av oss ser den varje dag. Men den är så vanlig att vi knappt lägger märke till den. Den är klok uppmärksam och fantastiskt vacker i sin fjäderdräkt. Här hemma har den sen i början av febuari flygit omkring med nytt bomaterial  till sitt gamla bo. Och när den som på denna bild sitter i en frostig torrtall så är skatan oemotståndligt vacker.
Läs hela inlägget »

En del fotografer säger att en telekonverter sätter jag aldrig på mitt tele. Varför inte ? Bilderna blir oskarpa säger man. Jag har en annan uppfattning och använder både Canons 1,4 och 2 x konverter med jättefint resultat. Okey man tappar en del kontrast men det mesta av denna förlust går att ta tillbka genom höjd kontrast i PS. Om motivet är stilla och du har ett stadigt stativ och en rejäl kulled eller liknande så funkar det riktigt bra. Och idag är det ju så enkelt när man kan skruva upp isot för att få snabbare slutartider. Så jag rekomenderar verkligen detta tillbehör. Själv använder jag Canons 400mm 2,8 IS II och det funkar kanonbra för mig. Bilden på gråspetten är tagen med 400mm 2,8 och 2 X konvertern. Rätt kul ibland när man tagit de vanliga bilderna och kan sätta på en konverter och komma riktigt nära som här.

Läs hela inlägget »

Det var ett tag sen jag skrev nåt i bloggen. Lusten att skriva nåt har helt enkelt inte funnits pga min onda rygg. Men har nu fått hjälp av en sjukgymnast och är i stort sett symtomfri sen några veckor. När det var som värst tog jag mig knappt ur sängen och att sitta på några långa pass i gömslet var uteslutet. För övrigt så har säsongen vid gömslet varit väldigt ryckig. Har haft både havs och kungsörn men dom har inte haft nån större lust att samarbeta med mig. Kan ju bero på den milda och snöfattiga vintern eller nåt annat också. Ändå har det varit spännande att sitta i gömslet då det alltid finns nåt  kul att titta på. Nu tar annat vid och jag har redan gjort en del besök både på spelpatserna för tjäder och orre. Och förra året såg jag de första björnspåren i mitten av mars, så nallarna är snart på g.
Gott om gnagarspår just nu och jag har hört sparvuggla,pärluggla och slaguggla.Här en av bilderna på kungsörn som tillkommit denna vinter. Nu går vi mot vår och som vanligt blir det svårt att hinna med allt. Men för mig är tjäderspelet alltid prio ett.

Läs hela inlägget »

Det är inte så ofta som Duvhöken dyker upp vid mitt gömsle som står vid mossen. Men vid mitt skogsgömsle kommer den ganska ofta på besök. Duvhökens ankomst  hörs i god tid då kråkfåglarna skriker ut sin skräck. En fantastiskt vacker och kraftfull rovfågel är det. Och att titta in i en Duvhöks glödande blick är mycket speciellt. Den tar ganska stora byten och jag har själv sett att den tagit sig en stor tjädertupp på spelplatsen. Klicka på bilden för bästa återgivning.

Läs hela inlägget »

Helgen som gick var väl inte den bästa vädermässigt. Förra helgen var skogen klädd i ett vackert snötäcke  ca 25 cm snö hade kommit. Riktigt vackert vinterväder och minusgrader. Men det tog slut snabbt när plusgrader och hällregn tog över., ena veckan vinter och nästa vecka vårväder. För att inte tala om det urusla ljuset , tur att man idag bara behöver skruva upp iso lite för att få ljusmäteren att vaklna till liv igen.  Ganska klent med fart vid gömslet, men örnar fick jag titta på och dom såg ut som dyngblöta disktrasor där dom satt och kurade. Korparna däremot är alltid på hugget oavsett väder, så det blev en del bilder på skogens rövarband. Den här bilden på den dyngblöta korpen får visa det urusla vädret som råder just nu. OBS klicka på bilden för bästa återgivning.

Läs hela inlägget »