Det går mot tjäderspelstider igen. Även om vädret idag med regn och blötsnö inte är så lockande så finns äventyret och spänningen på spelplatsen. Taxarna Sixten och Frasse följer gärna med några nätter i gömslet. Dom har en egen sovsäck som värmer dom på nätterna. Och när matsäcken kommer fram så tittar dem ivrigt fram. Här sitter dom på samma häll som tuppen dök upp på morgonen efter. Konstigt nog så bryr inte taxarna sig om alla ljud utanför gömslet. Om nån vecka så börjar äventyret i tjäderskogen.

Läs hela inlägget »
Vi har den runtom kring oss och de flesta av oss ser den varje dag. Men den är så vanlig att vi knappt lägger märke till den. Den är klok uppmärksam och fantastiskt vacker i sin fjäderdräkt. Här hemma har den sen i början av febuari flygit omkring med nytt bomaterial  till sitt gamla bo. Och när den som på denna bild sitter i en frostig torrtall så är skatan oemotståndligt vacker.
Läs hela inlägget »

En del fotografer säger att en telekonverter sätter jag aldrig på mitt tele. Varför inte ? Bilderna blir oskarpa säger man. Jag har en annan uppfattning och använder både Canons 1,4 och 2 x konverter med jättefint resultat. Okey man tappar en del kontrast men det mesta av denna förlust går att ta tillbka genom höjd kontrast i PS. Om motivet är stilla och du har ett stadigt stativ och en rejäl kulled eller liknande så funkar det riktigt bra. Och idag är det ju så enkelt när man kan skruva upp isot för att få snabbare slutartider. Så jag rekomenderar verkligen detta tillbehör. Själv använder jag Canons 400mm 2,8 IS II och det funkar kanonbra för mig. Bilden på gråspetten är tagen med 400mm 2,8 och 2 X konvertern. Rätt kul ibland när man tagit de vanliga bilderna och kan sätta på en konverter och komma riktigt nära som här.

Läs hela inlägget »

Det var ett tag sen jag skrev nåt i bloggen. Lusten att skriva nåt har helt enkelt inte funnits pga min onda rygg. Men har nu fått hjälp av en sjukgymnast och är i stort sett symtomfri sen några veckor. När det var som värst tog jag mig knappt ur sängen och att sitta på några långa pass i gömslet var uteslutet. För övrigt så har säsongen vid gömslet varit väldigt ryckig. Har haft både havs och kungsörn men dom har inte haft nån större lust att samarbeta med mig. Kan ju bero på den milda och snöfattiga vintern eller nåt annat också. Ändå har det varit spännande att sitta i gömslet då det alltid finns nåt  kul att titta på. Nu tar annat vid och jag har redan gjort en del besök både på spelpatserna för tjäder och orre. Och förra året såg jag de första björnspåren i mitten av mars, så nallarna är snart på g.
Gott om gnagarspår just nu och jag har hört sparvuggla,pärluggla och slaguggla.Här en av bilderna på kungsörn som tillkommit denna vinter. Nu går vi mot vår och som vanligt blir det svårt att hinna med allt. Men för mig är tjäderspelet alltid prio ett.

Läs hela inlägget »

Det är inte så ofta som Duvhöken dyker upp vid mitt gömsle som står vid mossen. Men vid mitt skogsgömsle kommer den ganska ofta på besök. Duvhökens ankomst  hörs i god tid då kråkfåglarna skriker ut sin skräck. En fantastiskt vacker och kraftfull rovfågel är det. Och att titta in i en Duvhöks glödande blick är mycket speciellt. Den tar ganska stora byten och jag har själv sett att den tagit sig en stor tjädertupp på spelplatsen. Klicka på bilden för bästa återgivning.

Läs hela inlägget »

Helgen som gick var väl inte den bästa vädermässigt. Förra helgen var skogen klädd i ett vackert snötäcke  ca 25 cm snö hade kommit. Riktigt vackert vinterväder och minusgrader. Men det tog slut snabbt när plusgrader och hällregn tog över., ena veckan vinter och nästa vecka vårväder. För att inte tala om det urusla ljuset , tur att man idag bara behöver skruva upp iso lite för att få ljusmäteren att vaklna till liv igen.  Ganska klent med fart vid gömslet, men örnar fick jag titta på och dom såg ut som dyngblöta disktrasor där dom satt och kurade. Korparna däremot är alltid på hugget oavsett väder, så det blev en del bilder på skogens rövarband. Den här bilden på den dyngblöta korpen får visa det urusla vädret som råder just nu. OBS klicka på bilden för bästa återgivning.

Läs hela inlägget »

Kommande vinter är det 25 år sen jag började att stödutfodra Kungsörn,Havsörn, Duvhök mm. Första säsongen var mitt gömsle av det enklare slaget, typ några slanor och en presenning.Trots kyla och vind så satt jag där, och ibland så frusen att jag huttrade : ). Men det funkade och fina upplevelser radades upp och en del skapliga bilder blev det också. Kommande år så byggde jag med en kompis ett gömsle i masonit och reglar och det var ju rena slottet i jämförelse med presenningen. En kamin av märket Heatpal inhandlades och nu hade man det riktigt varmt och gott i det lilla gömslet. I 7 år höll jag till på den platsen, men tröttnade på grund av störningar och sabotage. Tänk vad avundsjuka människor kan ställa till det för den seriöse och naturälskande människa som jag är. Jag tänker inte gå in i detalj vika sabotage jag fick utstå, men när dom gav sig på min bil fick jag nog. Så jag flyttade  och har nu fått vara ifred i flera år och hoppas att det håller i sig. Detta har verkligen blivit ett sätt att leva för mig och man mår ju så gott av att vistas i tassemarkerna. Nu är säsongen för stödutfodring igång igen och det ser mycket lovande ut. Allt Gott !

Läs hela inlägget »

Nu ökar besöken vid gömslet pga av det kyliga vädret. I helgen blev det tre sittningar med härliga upplevelser och en del nya bilder också. Och snart drar den riktiga gömslesäsongen igång, och man har längtat länge nu. Räven som är extremt skygg och sällan kommer nära dök en morgon upp endast några meter från gömslet. Hörde ganska länge på korpar och nötskrikor att nåt spännande var på gång , och helt plötsligt dök denna vackra räv upp, kul !!

Läs hela inlägget »

Har haft en härlig och spännande helg i mina gömslen. Speciellt lördag morgon då frosten slog till, då blir det extra fart vid mina gömslen. Så härligt att sitta i ett uppvärmt gömsle och uppleva allt som pågår utanför. Rätt skönt att man inte behöver gå upp så tidigt då det ljusnar lite senare nu. Jag går ju till mina gömslen i skydd av mörkret för att undvika att bli sedd av alltför många vakande ögon i markerna. Jag hade fina gäster på besök, duvhök, sparvhök,ormvråk, korp och nötskrikor. Nu börjar en härlig tid för en inbiten gömslefotograf som mig, ser verkligen fram emot kommande höst och vinter.

Läs hela inlägget »

Nu kommer en härlig tid vid mina gömslen. Korpar, räv, nötskrikor och jagande sparvhök bjöd på spänning i helgen. Sparvhöken är ju inte så stor men ändå otroligt tuff och aggressiv. När den kommer och flyger lågt mot gömslet så syns den inte mycket och den manövrerar och lägger om kurs blixtsnabbt. En nötskrika är nog i största laget som byte för en sparvhök, men den försöker ändå att ta sig en nötskrika. Som mest var det fyra olika individer av sparvhök som jagade för fullt. Bilden tagen med Canon 5D MIII och Canon 400mm 2,8 IS II.

Läs hela inlägget »