2013

Dagen före julafton slog influensan till här hemma.Vaknade dyngblöt av svett och värk från tårna till hårfästet. Så nåt julfirande blev det inte för Mia och mig i år.Otroligt vad klen man blir när febern slår till, hoppas det ger mer sig snart då längtan till skogarna är stor just nu.Orkade ändå ta mig till datorn en sväng och lägga upp denna bild. Bilden tagen med Canon 5D MIII och Canon 500mm 4 IS. Klicka på bilden för bättre återgivning.

Läs hela inlägget »

Vad trist att den vackra snön smälte bort i ett nafs. Det verkar som man får vara nöjd om det blir lite rimfrost till jul i år. Men det viktigaste är ändå att få mysa i stugvärmen med familjen och få äta lite god mat. Stort tack till alla som besökt min hemsida under 2013.

Läs hela inlägget »

Har haft 2 spännande dagar i gömslet denna helg.Duvhöken har verkligen varit aktiv vid gömslet, vilket har gjort att övriga fåglar mest suttit i bakgrunden och grälat på hökens närvaro. Höken är verkligen kraftfull när den kommer och man hör på långt håll att den är på ingång när kråkfåglarna varnar. Den har verkligen en glödande och genomträngande blick och jag har full förståelse varför kråkfåglarna blir skräckslagna, för vem vill hamna i klorna på denna jägare.I går kväll värmdes min vindpinade kropp upp med bastu och lite välgörande rödvin, så härligt. Hade tänkt mig en tredje morgon i gömslet, men i morse var det storm och några träd låg över vägen, så det blev en skön sovmorgon istället. Bilden tagen med Canon 5D MIII och Canon 500mm 4 IS i ett sparsamt ljus.

Läs hela inlägget »

Det blev en härlig helg i gömslet med många trevliga upplevelser. Skogens rövarband med Hugin och Munin i spestsen bjuder alltid på spännande underhållning, där allt dem gör verkar väl genomtänkt.Kul också att jag hade både havsörn och kungsörn vid gömslet, men de var inte sugna på att samartbeta, de satt mest och solade sig i tallarna. Bilden tagen med Canon 500mm 4 IS och Canon 5D MIII.

Läs hela inlägget »

Till Lucia flyttar denna tax hem till oss, ska bli extremt trevligt !!

Läs hela inlägget »

Det är livat i skogarna just nu. På långt håll hör jag hur skogsmaskinerna våldtar de sista resterna av den svenska skogen, och jakthundarnas skall ekar i dalgångarna. Men det ska väl lugna ner sig snart då kvoterna är fyllda från årets älgjakt. Så några skygga rovfåglar tordes inte visa sig denna helg, men nötskrikan verkar trotsa alla störningar och poserar flitigt.Bilden tagen med Canon 5D MIII och Canon 500mm 4 IS.

Läs hela inlägget »

Helgen har ägnats åt 3 sittningar i mitt nya gömsle. Otroligt vackert med all rimfrost och när jag går mot gömslet lyser månen upp och det glittrar i det frostklädda gräset.Jag väntar på de stora rovfåglarna men ingen har dykt upp i fotoläge än, men det går ju att fotografera de mer vanliga fåglarna också, och i ett vackert ljus så blir dem otroligt vackra.Klicka på bilderna för bättre återgivning.

Läs hela inlägget »

Denna skog blev mina tassemarkers skog och här vandrade jag redan som 8-9 åring Här finns ett tjäderspel, man kan höra slagugglan ropa under vårnätterna, även sparvuggla och mård finns i detta vackra skogsområde.Här har jag kokat kaffe vid en tjärvedseld många gånger. Men tyvärr så kommer denna plats att vara ödelagd om några veckor då slutaverkningen redan är påbörjad : ( Visst kommer jag att minnas denna plats och jag har ju bilder att titta på. Men den känsla jag alltid fått när jag besökt denna plats kommer jag aldrig att få känna mer, känns tungt. Kommentera gärna.

Läs hela inlägget »

Några nötskrikor finns alltid vid mina gömslen. Mycket vackra fåglar som har stenkoll på allt som händer. Man behöver inte oroa sig om man nickar till en stund, för nötskrikan varnar ljudligt om nåt intressant är på gång. Bilden tagen med Canon 5D MIII och Canon 500mm 4 IS.

Läs hela inlägget »

I helgen blev det premiär i mitt nya gömsle och jag fick chansen testa min nya kamera också. Tre vackra mornar med dimma och härliga upplevelser fick jag med mig. Hade turen en morgon att denna vackra sparvhökshane kom och satte sig i bra fotoläge också. Mitt favoritljus där tunna moln skymmer solen infann sig denna morgon, och då lyfts verkligen fågelns vackra färger och fjädrar fram. Bilden tagen med Canon 5D MIII och Canon 500mm 4 IS. Slutaren i den kameran är otroligt tyst i jämförelse med tidigare kameror i min ägo, och det är ju perfekt när man sitter och smyger i ett gömsle.Brusegenskaperna är mycket bra i denna kamera också.

Läs hela inlägget »

Har laddat upp en ny bild i galleri fåglar på sparvhök, välkommen att titta in i galleriet.

Läs hela inlägget »

Härligt att krypa omkring med kameran bland vackra blad och annat i höstlandskapet nu.Bilden tagen med Canon 1DS MIII och Sigma 150 mm macro. Klicka på bilden för bättre återgivning.Kommentera gärna : )

Läs hela inlägget »

Det verkar som tjädern har haft ett gynnsamt år när det gäller föryngringen.Vid flertalet har jag stött på fina kullar med ungfåglar i mina tassemarker. En gång kom jag på en kull med 8 hönor som vinglade omkring i blåbärsriset framför mig.Bara att hoppas att det finns några spelplatser kvar när det är dags för tjäderspel igen. Så förhoppningsvis dyker det upp lite ungtuppar som den på bilden här under framför gömslet. Bilden tagen med Canon 1DS MIII och Canon 500mm 4 IS. Klicka på bilden för bättre återgivning.

Läs hela inlägget »

Det är hög tid för både människa och ekorre att fylla på vinterförrådet med läckerheter inför vintern nu.Lingonen är precis mogna nu, och det finns gott om såna denna höst, blir godis till gröt och stek med lite nygjord lingonsylt.Trevligt om ni skriver en kommentar : )

Läs hela inlägget »

Just nu har jag kanonfina fototillfällen på sparvhök ! I morse hade jag 3 sparvhökar som jagade intensivt vid mitt skogsgömsle. Så minneskortet fylls snabbt på med nya bilder just nu, riktigt kul ! Bilden tagen med Canon 1DS M3 och Canon 500mm 4 IS.Klicka på bilden för bättre återgivning.

Läs hela inlägget »

Äntligen börjar det att bli fart vid mitt skogsgömsle. Jagande duvhök och sparvhök, nötskrikor, korp och ekorrar avlöser varandra.Jag går en spännande och härlig tid till mötes vid mina gömslen i vildmarksriket nu.Här en helt utpumpad sparvhöksyngling som vilar ut på en torrgren, den hade en mindre lyckosam jakt denna morgon.Bilden tagen med Canon 1DS M3 och Canon 300mm 2,8 IS med 1,4 konverter. Klicka på bilden för bättre återgivning.

Läs hela inlägget »

Fick ett trevlig besök vid mitt gömsle i går av dessa tjejer. Måste nog säga att det är ytterst sällan såna modeller visar sig vid mitt gömsle ; )) Jag guidade sen runt dessa töser i mina tassemarker och visade dem , björnspår, björnspillning och klösmärken på träden. Vi avslutade vandringen vid stugan där Mia bjöd på kaffe och kanongod äppelkaka.

Läs hela inlägget »
Korså Herrgård's Cafe har öppet ALLA SÖNDAGAR under SEPTEMBER med gofika, loppis och filmvisning av ''En hytta och en smedja'' 12.00-18.00
Kom att njut och inled hösten med oss framför brasorna i Herrgården :)
Min utställning "Möten i vildmarken" finns fortfarande att se på Herrgården.Klicka på bilden för bättre återgivning.
Läs hela inlägget »

Det blev några sittningar i mitt skogsgömsle denna helg också. Och 2 sparvhökar jagade flitigt framför gömslet. Men en nötskrika är ganska stor så jakten blev mindre lyckosam denna dag. Men det är helt otroligt vad snabb den lilla sparvhöken är när den jagar.

Läs hela inlägget »

Efter några veckors kånkande på virke och lite snickrande står nu mitt gömsle klart. Stort tack till min fru Mia och mitt barnbarn William för mycket värdefull hjälp med bygget. Det återstår en del småfix inne i gömslet, men jag kan redan nu sätta mig där och vänta med spänning.

Läs hela inlägget »

Så här på höstkanten brukar jag samla lite äpplen hemifrån tomten och lägga ut till älg och rådjur.Och i Lördags hade jag 5 kassar med mig till skogen. Jag gick först ner till den lilla myren med 2 kassar, gick sedan tillbaka de 500 meterna för att hämta resten av kassarna. Men när jag kom tillbaka så var en kasse redan borta, och i nästa ögonblick stod en björn ca 50-60 meter bort med en kasse i munnen och frustade åt mig : ) Björnen släppte omgående kassen och gick en bit bort, där den vände sig om. Där stod jag helt öppet och vi tittade på varann en kort stund innan björnen drog till skogs igen.Jag gick en rejäl omväg till min fyrhjuling för att inte störa björnen mer den kvällen.Björnen måste ha varit riktigt sugen på mina äpplen, och på det viset fick jag en fantastisk upplevelse.

Läs hela inlägget »

Gömslebygge med William

Mitt nya gömslebygge rullar på och nu är plattform och golv klart.Tur är att jag har hjälp av mitt barnbarn William. Han är 4 år och är redan en flitig skogsvandrare.

Läs hela inlägget »

En trogen besökare vid mitt gömsle är denna lilla gynnare. Den är alltid pigg och tjattrar livligt när den kommer. Otroligt trevliga och vackra djur de här. Bilden tagen med Canon 1DS M3 och Canon 500mm 4 IS. Klicka på bilden för bättre återgivning.

Läs hela inlägget »

Denna Nalle verkar ha förtroende för mig då den regelbundet besöker platsen vid mitt gömsle. Det känns helt fantastiskt att ha denna fina kontakt med nallen. Spännande är att det dykt upp en till nalle där, men den är lite blyg till en början verkar det som. Det är en äldre björn som nog behöver mer tid på sig att vänja sig vid mig skulle jag tro. Bilden tagen med Canon 500mm 4 IS och Canon 1DS M3. Klicka på bilden för bättre återgivning.

Läs hela inlägget »

Min utställning "Möten i vildmarken" rullar på och så långt har antalet besökare varit över förväntan : )Har träffat många trevliga människor där och de flesta har ett stort naturintresse märker man. Utställningen finns att se på Korså Herrgård tom den 11 augusti, öppettider är Tordag-Söndag 12-18. Mer info på www.korsabruk.se

Läs hela inlägget »

Jag har sett björn i området, jag har sett spår efter björn i området, björnen har regelbundet besökt platsen vid mitt gömsle. Men jag har aldrig lyckats att vara där när björnen har besökt platsen. Men den 24 juni kl 20,30 stämde allt och jag kunde fotografera denna mycket vackra björn. I 45 minuter gick kameran varm och bla denna bild fastnade på minneskortet. Efter det så har jag haft 3 kvällar till med fantastiska upplevelser som denna björn bjudit på. Visst hade jag bilder på svenska björnar tidigare, men dessa tillfällen slår nog det mesta : )) Bilden tagen med Canon 1 DS M III och Canon 500mm 4 IS, isotalet var inställt på 1600 iso. Klicka på bilden för bättre återgivning.

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

Nu är det fantastiskt vackert i taigaskogen , det skira blåbärsriset och granarnas knoppar lyser verkligen upp nu.Men på några dagar så är den skira grönskan ett minne blott, så det gäller att passa på och njuta av detta nu.Förra året vid den här tiden gick det knappt att vistas i skogen pga stora mängder knott och mygg, men än så länge har det varit lugnt med dessa minivampyrer. Klicka på bilderna för bättre återgivning.

Lars-Göran
 

Läs hela inlägget »

Nu har Korså Bruk en vacker hemsida med mycket info om aktiviteter och vackra bilder. Korså Bruk är ett fantastiskt vackert ställe med mycket att titta på, och har ni tur så kan ni se både älg, varg och björn i gryning och skymmning.

Lars-Göran


 

Läs hela inlägget »

För här kommer mitt barnbarn William Eklund 4 år : ))

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

Skrev ju i ett tidigare inlägg att det var nåt som störde på tjäderns spelplats. Det vara lika i morse och nu vet jag vad som störde spelet. och det var varken, räv, mård eller duvhök. Nejdå det var den mänskliga faktorn som störde och stör tjäderns beteende på spelplatsen. Så otroligt synd att sånt här måste ske precis i hönveckan när tjädern ska fortplanta sig. Tjädern har ju redan ett utsatt läge då det hårda skogsbruket redan är ett hot mot denna fågel. Här en bild på mitt gömsle som jag haft många fina upplevelser i genom åren.Jag kör på några nätter till och hoppas på mindre störningar nu.

 

Lars-Göran

 

Läs hela inlägget »

Det rullar på i tjäderskogen och efter 4 nätter kan jag konstatera att hönorna nu är på plats. Men det är ändå inte den rätta farten, både hönor och tuppar flyger undan då och då precis som något stör dem. Nu finns det ju både Mård. Räv och Duvhök i området, vilket kan vara en orsak till störningen. Vädret kunde vara bättre, natten som gick blåste det så det knakade i träden och regnade oavbrutet. Men det är ändå fantastiskt att ligga ute i ett gömsle och få uppleva detta. Och att få somna till taltrasten och koltrastens vackra sång är ju inte helt fel.

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

Så var årets höjdpunkt igång och jag njuter till fullo. Några hönor har inte hörts eller visat sig än vilket märks på att tupparna endast spelar lite sporadiskt i gryningen så långt. Ska verkligen bli spännande att tillbringa kommande vecka i tjäderskogen nu. Klicka på bilden för bättre återgivning.

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

I morse blev Mia och jag farmor och farfar igen. Den här gången blev det en tjej : ))

 

Lars-Göran

 

Läs hela inlägget »

Då var mina tjädergömslen uppsatta på spelplatsen. Bara att hoppas på lite ljumma vindar så snön försvinner snabbt nu. Det ska verkligen bli spännande att uppleva ett tjäderspel igen.

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

Ibland är det skönt att slippa att släpa på en tung fotoutrustning, känns ibland som kameran växt fast vid kroppen : ) Istället har jag ägnat mig åt skidåkning i tjädermarkerna där kikare och sotpanna fick ersätta kameran. Nu kunde man se att det går mot tjäderspelstider, gott om spår och spillningen under natt träden har ökat på rejält nu. Förra året vid denna tid fanns endast några snöfläckar kvar på backen, men nu ligger ca 30 cm snö i markerna. Hoppas på en snabb snösmältning nu. Håller precis på att ordna till de gömslen jag ska använda på spelplatsen. Kan lova att min kollega och jag kunde njuta av härligt nykokt kaffe i vårsolen, kaffet vi dricker är den supertrendiga sorten av märket "skogspresso"  ; ))

 

Lars-Göran

 

Läs hela inlägget »

Så har vi kommit till slutet av mars och det är dags för påskfirande. För egen del blir det en hel del tid i naturen kommande påskhelg, och då är det tänkt att det ska bli lite skidåkning i tjädermarkerna. Men naturligtvis blir det lite god mat och dryck i trevligt sällskap också.

Här en bild på min vackra påsktupp : )

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

Helgen som gick ägnades åt att spåra tjäder och hugga lite ved. Just nu är det ganska svårt att se tjäderspår och natt träd då det blåst ner stora mängder barr å skräp som ligger på snön. Men jag hittade ändå en del spår och 5-6 natt träd. Skidföret är riktigt bra nu och skaren bär en vuxen man med kaffepanna i ryggsäcken : ) Tjäderbilden är tagen i April 2012, med Canon 1DS M3 och Canon 500mm 4 IS.

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

En extremt blåsig helg i vildmarksriket, men nedfallna träd över vägarna. Så vid hemresan i dag tog jag med motorsågen i bilen vilket var tur då jag fick såga mig fram. Ganska dålig fart vid gömslet i blåsten, men en duvhök och några nötskrikor visade sig i alla fall. I morse då jag gick för att hämta ved så såg jag intressanta spår vid stugan. Den stora lokatten hade hade sin spårlöpa endast några meter från stugknuten. Troligtvis hade den gått förbi i gryningen då vinden hade lagt sig. Mycket spännande då spåren gick upp mot berget där jag har mitt gömsle : ) Bilden på nötskrikan är fotograferad med Canon 1DS M3 och Canon 300mm 2,8 IS.

 

Lars-Göran

 

Läs hela inlägget »

Har tillbringat de senaste 3 dygnen i vildmarksriket. Några skidturer i markerna visade på spår  nysnön efter både Tjäder och Orre. På tjäderns spelplats fanns redan spelspår där tuppen hade släpat vingarna i backen. På myren syntes spår efter flera orrtuppar som visade vart vårens skådespel ska ske. Man gör verkligen ett glädjeskutt när man ser att skogshönsen redan är sugna på att visa upp sig : ) Självklart blev den 3 mornar i skogsgömslet också där 2 duvhökar avlöste varann. Hökarna blev verkligen förvånade när de sjönk ner i nysnön då det varit skarsnö några veckor nu. Bilden tagen med Canon 1DS M3 och canon 500mm 4 IS. Klicka på bilden för bättre återgivning.

 

Lars-Göran

 

 

Läs hela inlägget »

Ja det är alltid lika svårt att bestämma vilken optik jag ska ta med till gömslet när jag går dit. Då jag håller på med skarpögda rovfåglar som ser minsta rörelse så vill jag helst inte byta optik när jag sitter i gömslet heller. Många gånger har jag missat bra bilder pga fel optikval. Som den senaste helgen då jag hade 2 duvhökar som attackerade varann på nära håll. Då hade jag min 300mm på kameran vilket blev för nära, 70-200 hade varit perfekt då. Canon kommer ju med en 200-400mm bl 4 framöver, vilket vore det optimala för min del, men den lär kosta många slantar så det är tveksamt om jag skaffar en sån. Här den enda bild jag fick på duvhökarna som attackerade varann. Bilden tagen med Canon 1DS M3 och Canon 300mm 2,8 IS.Klicka på bilden för bättre åtegivning.

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

3 februari 2013 I Hökskogen.


Har haft en fantastisk helg i gömslet. Vid flertalet tillfällen hade jag 2 äldre duvhökar som kivades och skrek åt varann. Det märks tydligt nu att vi går mot vårvinter , i gryningen ropade sparvugglan och spettarna knackade flitigt. En av mina favoritårstider står för dörren nu, även om det säkert kommer en del bakslag med snöfall och annat. Bilderna tagna med Canon 1DS M3 och Canon 300mm 2,8 IS. Här 2 bilder, klicka på bilden för bättre återgivning.

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

27 januari 2013, ett svinkallt veckoslut.


Det blev en ruggigt kylig helg i vildmarksriket. På fredag morgon när jag gick till mitt gömsle visade tremometern  på - 26 grader, burr burr. De enda som var lite aktiva förutom jag då var några mesar, nötskrikor och 2 ekorrar. De flesta fåglar sitter nog mest och spar energi en dag som är så kall. Inne i gömslet har jag det riktigt bra trots kylan, den lilla kaminen gör ett fint jobb och man kan sitta där och mysa. Ett vackert månsken har gjort kvällar och nätter magiskt upplysta, så trots kylan en trevlig helg. Men visst längtar man efter lite härlig vårvinter nu : ) Bilderna tagna med Canon 1 DS MIII och Canon 300mm 2,8 IS.

 

Lars-Göran

 

 

Läs hela inlägget »

6 januari 2013 En trogen gäst.


Denna Duvhök är en trogen gäst vid mitt gömsle, Den kommer nästan varje dag och poserar fint för mig. De första gångerna som den kom var den otroligt nervös och tålde inte ens slutarljudet, men idag sitter den lugnt kvar och bryr sig inte om kamerans ljud. Kul att ha så spännande och vackra besökare vid gömslet. Men Korp, Kråka och Nötskrikor är inte lika förtjusta när höken kommer : ) Bilden tagen med Canon 1DS MIII och Canon 500mm 4 IS. Klicka på bilden för bättre återgivning.

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

1 Januari 2013. Det var ju så vackert !


Med all snö som bäddade in det vackra skogslandskapet. Men på några få timmar drog mildvädret in med regn och flera plusgrader och spolierade allt det vackra på några få timmar. Ja inte hann då jag med allt jag tänkt göra när allt stod i full vinterskrud, men en del bilder blev det ändå. Här en bild på den gamla ladan med ca 40 cm snö på taket. På en del av stockarna finns inristningar från mitten av 1800 talet, så ladan har fina anor. Bara att hoppas att vintern kommer tillbaka framöver. Bilden tagen med Canon 1 DS MIII och Canon 70-200 4 IS. Klicka på bilden för bättre återgivning.

 

Lars-Göran

 

 

 

Läs hela inlägget »