2011

30/12 2011, årets hödpunkt och stormen.

 

När man tittar ut så kan man tro att det helt plötsligt har blivit mars månad. All vacker snö regnade och töade bort på några timmar. Förra året vid denna tid var snödjupet ca 50 cm och en bister bitande kyla på 20 minusgrader höll sitt grepp om vintern. Känns lite trist när allt var så vackert med snön dagarna före jul.

 

Jag kommer aldrig att glömma natten melan juldagen och annandagen. Vi var som vanligt i stugan och stormen Dagmar drog in med full kraft. Det kändes som hela stugan vibrerade av de kraftiga vindarna.Träden föll till höger och vänster runt stugan och man kände sig verkligen liten i jämförelse med naturen krafter. Vi hade vårat barnbarn William i stugan den natten vilket känndes extra oroligt, och när mobiltelefonerna var obrukbara så känndes det lite hopplöst. Vi hade ändå tur då inget träd träffade stugan. När man tittade ut på morgonen så var förödelsen stor, träden låg fällda hit och dit. När vi skulle hemåt så fick jag såga mig igenon en stor mängd träd som blockerade vägen.

 

Årets höjdpunkt förutom tjäderspelet är naturligtvis mina spännande möten med  mårdarna vid mitt gömsle. Kunde aldrig tro att de skulle komma så nära mig att de tom satt på gömslets tak ibland : ) Har försökt att locka Mård till mina gömslen på flera olika platser men aldrig sett nånting, men på det nya stället så blev det efer några månader utdelning. Fantastiska upplevelser och enorm spänning har dessa mårdar bjudit mig på under året, och en och annan bild blev det också. Här en bild från året som gått på en av mina kompisar. Klicka på bilden för bättre återgivning.

 

Gott Nytt År !

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

20 Dec 2011

 

Så var vi inne i julveckan och snön har nu klätt in landskapet i ett vacker snötäcke. I mina hemmamarker finns nu ca 25 cm snö vilket är alldeles lagom i mina ögon. Man hoppas nu att det ska bli några minusgrader så snön får ligga kvar. Har semester denna vecka och jag tillbringar större delen av tiden i Vildmarksriket. Så spännande nu när man kan se spår efter vad som rör sig i markerna. Har hittat spår av flera vargar och äver urinmarkeringar som vargarna har rullat sig i, så spänningen är stor just nu. Klicka på bilden för bättre återgivning.

 

Öskar er alla en riktigt trivsam jul !

 

Lars-Göran

Kungsörn
Läs hela inlägget »

2011-12-09.

 

Äntligen så kom det lite vacker snö som nu lyser upp mina tassemarker. Den gamla fäbodstugan som jag och Mia bor i för det mesta fick även den ett vackert snötäcke på taket. Var även och hälsade på Duvhöken som var mycket samarbetsvillig denna helg. 20 cm snö föll på ca 8 timmar denna dag då vi mest satt i stugan och eldade. Klicka på bilderna för bästa återgivning.

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

Full fart på Duvhökarna !

 

Nu är det härligt att krypa in i gömslet och sätta igång kaminen. Kallt och fuktigt utanför men varmt och behagligt inne i gömslet. Och spänningen låter inte vänta på sig, jag hade 2 duvhökar som sammarbetade fint vid min utfodringsplats så det var enorm aktivitet där. Detta är livskvalité för mig, sitta där och mysa, koka kaffe och bara njuta av det som utspelar sig framför mig. Det blev en del bilder också, här visar jag 2 av dem. Klicka på bilderna för bättre kvalité !

 

Lars-Göran

 

Läs hela inlägget »

Sparsamt ljus vid gömslet nu

 

Det blev 2 sittningar i gömslet den gågna helgen. Mycket sparsamt ljus och långsamma slutartider trots 1600 iso. Kungsörn, och Gråspett sammarbetade fint, Duvhöken drog mest omkring och skapade skräck bland övriga fåglar. Lite snö och en glimt sol skulle verkligen lysa upp i skogen nu. Trots det usla novemberljuset är det otroligt spännande när jag går genom mörka skogen till mitt gömsle, och man vet ju aldrig vad som dyker upp i gryningen.Bilden på kungsörnen är tagen med Canon 1DS M3 och Canon 300mm 2,8 IS.

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

2011-10-28

Mäjestätiskt gled den första Kungsörnen in mellan stammarna denna gråmulna och regniga morgon. Efter flera veckors förberedelser vid mitt gömsle så kom det jag väntat på, känslan när denna enormt stora fågel landar och jag får beskåda den på nära håll är obeskrivlig. Livligt påhejad av korparna så blev den bara kvar på platsen i 5 minuter, men nu vet jag att "Kungarna" är på gång igen. Klicka på bilden för bättre kvalite.

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

Oktober 2011

Så har hösten kommit en bra bit på väg och den senaste helgen kunde jag se de första snöflingorna falla från en gråmulen himmel. Har ägnat mycket av tiden den senaste månaden åt förberedelser vid de 2 gömslen jag kommer att använda under vintern, så nu är allt klart och en spännande tid ska det bli. Men naturligtvis har jag suttit och fotograferat lite i mina gömslen också : ) man bara måste ha den spänningen detta erbjuder. Några bilder på bla Mård, Räv och en jagande Sparvhök har det blivit.Inte så lätt för Sparvhöken att lyckas med att ta de lika stora Nötskrikan, så vid detta tillfälle kom Nötskrikan undan. Klicka på bilderna för bästa återgivning.

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

På lördagskvällen 3/9 gick det upp för mig vad en viss fotograf menade när han sa  "jag har gjort en bild". Han svek många, vänner, naturfotografer, kursdeltagare, alla blev förda bakom ljuset.

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

Augusti 2011

Mitt Mårdprojekt rullar på framåt och ger mig stor glädje och inspiration. Har 2 vuxna individer och 2 årsungar som nu regelbundet besöker platsen där mitt gömsle står. De är otroligt rörliga och det är svårt att hänga med i svängarna med kameran, men ibland lyckas det bli lite bilder. Kunde väl aldrig drömma om när jag byggde mitt gömsle på denna plats att jag skulle få bilder på Mård.

 

När Mården kom till platsen första gången tänkte jag att det var den enda gången jag skulle få se den, men ack så fel jag hade. Gömslet är ett självklart val då jag fotograferar skygga rovfåglar och rovdjur, man vill ju störa och synas så lite som möjligt. Det har varit många minnesvärda stunder i gömslet nu under min semestern, och jag ser verkligen fram emot höstens äventyr där.

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

Juli 2011

Naturfotograferna N kommer med en ny fantastisk bok i september, den heter "Vår sanna natur" och texten är skriven av Henrik Ekman. Jag har 2 bilder med i boken, en på duvhök och en på skogsmård : ))

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

Den skygge, den listige och enormt med tålamod


Efter många månader av förberedelelser och många timmar i mitt gömsle har jag nu lyckats med att få några mårdar att samarbeta under den ljusare delen av dygnet. Det är över ett år sen jag såg mårdspår vid en skidtur på denna plats. Flera gånger har jag tänkt att ge upp detta projekt som varit otroligt tidskrävande, men då jag sett mårdarna utanför gömslet har jag fortsatt. Och igår exakt kl 19,39 kom så de första bilderna , i ett rejält åskväder och hällregn sammarbetade denna Mård för första gången och jag fick en serie bilder, personligen är jag förtjust i när det är lite ruffigt och sparsamt ljus i mina bilder, det blir lite vildare på nåt vis. Snacka om en fantastisk känsla när ett tidskrävande projekt äntligen ger resultat, så nu när mårdarna har accepterat min lukter och kamerans ljud så lär det bli åtskilliga timmar i mitt gömsle framöver, kanske blir det fler fototillfällen.

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

Första hönorna på plats nu !

 

Så var tredje natten på tjäderspelet avklarad. I går kväll när de första tupparna flög in till sina nattgrenar så kunde jag höra både herr och fru Slaguggla ropa, mycket mäktigt att höra måste jag säga. Dem ropade åt varann lite då och då under kvällen och det var behagligt att ligga i sovsäcken och lyssna. I morse hördes också det första kacklandet från tjäderhönorna, men de flög bara omkring i träden och tupparna spelade som galna och gjorde många luftsprång. Får se om det kommer ner nån höna på backen i mornbitti, man kan ju hoppas. Här en bild på min trevliga tjädertupp som samarbetar väl, som synes i bakgrunden återstår endast några snöfläckar nu.

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

Utblick från tjäderkojan

 

Så var 2 nätter avklarade på Tjäderspelet. Kan inte säga annat än att mina upplevelser har varit fantastiska så långt. I går morse hade jag 6 tuppar som spelade runt mitt gömsle och man kan klart se vilken huvudtuppen är nu. Han bevakar sitt revir stenhårt och gör utfall och burrar upp sig så fort någon försöker att närma sig. Natten som gick bjöd på vindstilla väder och i skymmningen ropade en sparvuggla på långt håll. Vid 3 tiden var det + 1 grad men skönt och behagligt i min sovsäck, och helt plötsligt ropade en Slaguggla precis bredvid gömslet, jag hoppade till i sovsäcken otroligt spännande ! Den måste ha sett Tjädrarna som satt i sina tallar. Inga hönor på spelplatsen ännu, så det lär bli ännu mer fart då dem ansluter. Ja så lång har vistelsen i mitt tjädergömsle varit fantastiskt, skriver väl lite mer framöver om min nätter i Vildmarksriket. På bilden syns huvudtuppen som burrar upp sig för att hålla rivalerna borta.Jag kan lova att kaffe kokat i sotpanna smakar gudomligt en dag som denna.

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

Min enkla bostad några veckor framöver.

 

Här en bild på mitt tjädergömsle, här ska jag tillbringa många nätter nu islutet på april, det känns riktigt spännande som vanligt. För mig är detta årets höjdpunkt i naturen, just mystiken när tuppen tar mark i den tidiga gryningen och man bara kan ana den mellan träden är en fantastisk upplevelse.

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

En kul nyhet för mig, jag vann tävlingen månadens bild i tidningen Natur och Foto  !

Verkligen inspirerande så här när vårsäsongen är på gång.

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

Tempen stiger i Tjäderskogen !

 

Efter 4 skidturer på spelplatsen så syns nu tydligt i snön vad som ska hända om några veckor. Det finns redan gott om spelspår med vingsläp och gott om natt-träd, vid gårdagens skidtur kunde jag räkna till 17 natt-träd med spillning under. Snön sjönk ihop en del i början av förra veckan, men fortfarande ligger ca 30 cm snö kvar.

Jag läste en artikel i Arbetarbladet att Tjäder, Orre och Järpe ökar i antal nu, riktigt kul ! Och tjädern letar sig nu nya spelplatser i yngre skogar, men den har ju inget val när de äldre skogarna skövlas hela tiden. I år kommer jag att ha semester i slutet av april så det ska bli många nätter i gömslet är det tänkt, om nu ryggen håller. Här en bild från förra årets spel. Nån mer som ska ut i tjäderskogen ?

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

En trevlig och spännande helg i tassemarkerna.

 

Helgen som gick var jag åter ute i mina tassemarker och njöt till fullo. Förmiddagarna tillbringade jag i mitt gömsle, vilket bjöd på spännande upplevelser och en del bilder också. På kvällarna i den blå timmen skidade jag omkring på myrarna och letade spår, den senaste tidens blidväder har packat ihop snön så det går fint att åka skidor nu. Hittade orrspår på spelplatsen och tjäderspår i ett mindre skogsområde, vilket visar vilken härlig årstid vi går till mötes nu. En av mornarna när jag satt i gömslet var det ett otroligt liv på kråkfåglarna, dem följde nåt som rörde sig på backen, men jag kunde inte se vad det var från gömslet. Men när kollade i omgivningarna så såg jag spår efter den skygge, om det var den skygge som retade kråkfåglarna vet jag inte, men spännande var det ju. Här på bilden syns en Kungsörn som satte sig fint framför gömslet i solen.

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

Trevligt samarbete med Duvhöken

 

I dag hade jag en riktigt trevlig och givande dag i mitt Hökgömsle. Det började redan då det var mörkt då jag hörde 2 Duvhökar som satt och skrek åt varann, hörde även en Pärluggla på långt håll och en räv som skällde irriterat. Så fort det ljusnade kom en äldre duvhök, den blev kvar i 2 timmar och löstes sen av då en annan Duvhök dök upp. Den första Duvhöken åt så den knappt orkade ta sig upp från backen.Det var - 12 när jag gick till gömslet vid 6 tiden, snön är nu så upptrampad och hård att det går snabbt att komma fram efter stigen sig till gömslet. Det var en dag med härlig sol, vindstilla och försiktigt sjungande Talgoxar, lite som en marsdag, kul när man lyckas att pricka in en så härlig dag i Vildmarksriket. En av Duvhökarna var ringmärkt på höger ben, första gången jag har en ringmärkt hök vid mitt gömsle.

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

Konsert i Vildmarksriket och Vargsnack i Karlavagnen

 

Det är fredag den 21 januari, jag och Mia är i stugan och ska tillbringa helgen där, känns mycket trevligt. Jag har tänkt att tillbringa två mornar i mitt Hökgömsle. Det märks att dagarna har blivit lite längre nu speciellt en dag när inga moln syns på himlen. Vi kom till stugan vid 11 tiden på fm och körde igång med eldning i både vedspis och kamin, och efter nån timme är det varmt och mysigt i den lilla timmerstugan. Vatten hämtas från kallkällan och snart luktar det nykokt kaffe, och det smakar ju extra gott när man sitter framför en varm kamin. Vid sextiden tar jag ut våra 3 hundar en sväng och efter en stund hör jag ett bekant ljud från berget ovanför stugan, ja det är faktiskt en ylande varg ! Jag rusar in i stugan och hämtar Mia, men när vi kommer ut är det knäpptyst från berget igen. Vi beslutar oss för att tillbringa kvällen utanför stugan, vi pälsar på oss, kokar choklad och fixar mackor, sen kryper vi ner i våra sovsäckar och väntar. Två timmar går och inte ett knyst hörs i skogen, men det är månsken och mycket vackert, och helt plötsligt så ylar en varg igen och nu får den svar av en annan varg en bit bort. Detta fantastiska pågår i över en timme, snacka om ståpäls och vi får uppleva detta tillsammans igen. Vet inte om ni känner till radioprogrammet Karlavagnen, vi lyssnar alltid på det när vi är i stugan, mycket trevligt faktiskt. Mia skickade ett sms till det programmet om vad vi upplevde och efter en stund ringde dem upp och Mia berättade om vad vi fick uppleva denna kväll.

 

Inslaget finns att lyssna på här http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3117&artikel=4295478  , efter ca 1 timme och 12 minuter i programmet snölycka så berättar min fru Mia om detta fantastiska. Man kanske är tokig som sitter ute i snön i sovsäckar när det är minus 10, men den formen av tokigheter tar jag gärna ; )

Mitt gömslesittande blev väl så där, både duvhök och räv besökte platsen men ville inte sammarbeta denna gång. Så några bilder har jag inte att visa från detta tillfälle, men hoppas att berättelsen ska vara intressant ändå.

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

Spännande dagar vid mitt gömsle

 

Kl är halv sju när jag pulsar mot mitt gömsle, före det gjorde jag eld i stugan och kokade kaffe på vedspisen. Det sprakar ju så gott när man lägger in torr granved och sängen ser verkligen skön ut, speciellt när det är - 17 utomhus burr burr. En bit efter vägen rasslar det till i snön på backen, man hoppar till, men sen ser jag att det är ett tiotal orrar som gömt sig i snön för att undkomma den värsta kylan. Om ca 4 månader ska dessa orrar bjuda upp till spel på myren som ligger alldeles i närheten. Efter en hel del pulsande är jag framme vid mitt gömsle, kaminen tänds och snart stiger en behaglig värme, jag slumrar en stund för att lite senare väckas av några korpar.

De första som kommer på besök är några mesar och så nötskrikorna förstås som hela tiden kivas om matbitarna. Helt plötsligt blir det ett fasligt liv, korpar, nötskrikor och några kråkor för ett herrans liv ! Aha Duvhöken på ingång kanske, men efter en stund så glider en mycket stor fågel in på arenan, en Kungsörn ! Jag hade nog inte räknat med att den skulle komma fram mellan granar och furor på denna plats, men hungern är det som bestämmer i slutändan. Det är så vackert i skogen, träden är så snötäckta och vackra att man bara njuter av att få se och uppleva detta ! Örnen äter sig så mätt att den knappt orkar ta sig ifrån platsen, men lyckas tillslut att ta sig upp på en gren för att smälta maten. Jag hör även en Duvhök, men den visar inte i dag, det var ju den jag ville ha sittande i det vackra vinterlandskapet, men bättre tur nästa gång. Trist nog så kom ett mildväder in och det mesta av snön rasade snabbt av träden, det syns väl bakom nötskrikan på stubben att snön har rasat av grenarna. Ja som vanligt en enormt spännande dag i mitt gömsle. Örnen är en fjärde övervintrare har jag fått lära mig. Klicka på bilderna så kommer dem till sin rätt.

Lars-Göran

Läs hela inlägget »

 

Vid åtelplatsen

 

Nu är det tuffa tider för våra fåglar och allt mat som läggs ut av oss är extremt viktigt. Vid min åtelplats är det nu full aktivitet, kungsörn, havsörn, duvhök, korp och räv  kommer regelbundet för att få sig en matbit. Snödjupet inne i skogen är ca 60 cm och man sjunker ner i lössnön till låren just nu, och mer snö ska det bli. Vill med denna bild ge en eloge till de euntisiaster som släpar och sliter med sina åtelprojekt under vintrarna, ni gör en enorm insats ! Här en bild på en kungsörn som har ett stadigt grepp om ett trafikdödat rådjurs ben, här ser man i jämförelse med rådjuret vilken stor och mäktig fågel en Kungsörn är.Ha de gott och Fota väl !

OBS klicka på bilden !

 

Lars-Göran

Läs hela inlägget »